lauantai 20. helmikuuta 2016

St John's koulun terveydenhoitaja

St John's koululla terveydenhoitajan huoneessa Riitta Tammihiiri valmistautui kevään terveystarkastuksiin.
Hän haki laatikosta lapsille terveyskortit valmiiksi odottamaan tarkastuksia.


-Riitta, Riitta. Minä kaaduin ja käteeni tuli haava. Taika Suklaapupu saapui terveydenhoitajan luokse.


-Voi, siitä vuotaa verta. Puhdistetaanpas se ja laitetaan sidos päälle. Mihin sinä kaaduit? Riitta kysyi.
-Minä liukastuin pihassa ja käteni osui kivetyksen reunaan. Se sattui. Taika kertoi ja otti Riitan ojentamia puhdistusliinoja. Hän pyyhi haavaa varovasti ja pudotti liinat lattialle.
-Minä voin puhdistaa sen loppuun. Riittas sanoi ja puhdisti haavan. Hän sai verenvuodon samalla tyrehtymään.


-Sinä voit Taika mennä istumaan tuonne sängylle. Haen pöydältä laastaria. Riitta sanoi ja Taika kipusi sängylle odottamaan.
-Tämä varmasti on sopivan kokoinen. Riitta sanoi ja meni sängyn äärelle.
-Laitetaan tämä siihen päälle, niin  se suojaa haavan eikä siihen mene likaa. Tarvitsetko kotiin mukaan laastaria? Hän jatkoi.


-Meillä varmaan on kotona laastaria. Taika vastasi.
-Haluatko että kirjoitan äidillesi tapahtumasta kotiin viestilapun? Voin laittaa siihen samalla haavan hoito-ohjeet. Riitta kysyi.
-Laita vaan niin äiti tietää että kävin täällä. Äiti voi muuten viedä mut lääkäriin kun se kuitenkin pelästyy.  Taika vastasi. Riitta laittoi laastarin haavan päälle.


-Nyt on valmista. Onko haava kovin kipeä? Tarvitsetko särkylääkettä? Riitta vielä kysyi.
-En tarvitse. Kyllä se varmasti helpottaa kohta. Taika vastasi.
-Tuon lapun vielä myöhemmin tänään lokeroosi nin voit viedä sen kotiin sitten. Riitta sanoi ja Taika lähti takaisin koulutunnille. Riitta jäi kirjoittamaan lappua Taikan vanhemmille.


Samaan aikaan terveydenhoitajan huoneen ulkopuolella joku katseli seinään kiinnitettyjä lappuja.


-Olen varmasti tullut oikeaan paikkaan. Nainen tuumasi.


-Kop.kop. Onko täällä ketään? Nainen huhuili ovelta ja astui Riitan työhuoneeseen.
Riitta kääntyi tuolillaan ympäri ja katsahti ovelle.


-Hyvää päivää. Minä olen Emily Ylppö. Olen terveydenhoitaja- kätilö ja tulin tänne sijaiseksi. Emily esittäytyi.
-Tervehdys, olen Riitta Tammihiiri ja sinä olet tulossa minun sijaisekseni. Minä jään muutaman viikon päästä kotiin kun tämä vauveli on syntymässä. Ehdin vielä perehdyttää sinut tähän työhön. Riitta kertoi ja näytti isoa mahaansa. Vauva olisi pian tulossa maailmaan. 
-Tiedän että työni on pääasiassa koululaisten terveydenhoitoa mutta otin mukaani muutamia tavaroitani. En tiedä mikä täällä on kätilö tilanne mutta voin tarvittaessa auttaa kätilön töissäkin. Emily kertoi.
-Meille on kaupungista tullut tarvittaessa kätilö. Riitta sanoi.
Emily kävi hakemassa matkalaukut ja toi sieltä esiin vauvatarvikkeita.
-Tässä on vauvan syntymähetkeen tarvikkeita. Setäni on tutkinut pienten vauvojen syntymää ja tehnyt ohjeita miten auttaa jos vauva syntyy liian aikaisin. Emily kertoi ja näytti tarvikkeitaan.


-Tässä on lämpöpeite, lämpöpuku, vaaka ja pituusmitta. Lisäksi on korvikemaitoa jos vauva syntyy liian aikaisin eikä äiti vielä pysty imettämään. Emily esitteli.
-En olekkaan näin pieniä mittoja vielä nähnyt. Kätilö tuo vain vaa'an tullessaan. Riitta sanoi.
-Lisäksi setäni on tehnyt tälläisen vauva oppaan johon merkitään vauvan mitat säännöllisesti niin voidaan seurata että vauva kasvaa ja voi hyvin. Emily näytti pientä kirjasta.


-Ihan uusi juttu minulle. Riitta tuumasi.
-Tämä on niin ikään neuvolakortti. Emily kertoi vihkosen nimen.
-Koululaisilla on omat terveyskortit mutta vauvoilla ei ole omia kortteja. Kätilö merkitsee vain syntymäpainon vanhemmille. Riitta sanoi.
-Voisiko täällä ottaa käyttöön kortit? Emily kysyi.
-Kyllä varmasti. Voin keskustella tämän alueen kätilön kanssa tai vaikka pyytää hänet käymään täällä niin voimme yhdessä keskutella kaikesta. Riitta ehdotti.
-Se olisi mukavaa. Setäni kovasti kantaa huolta aivan pienistä vauvoista, hän haluaa heillekin turvata kaiken avun hyvään kasvamiseen ja nämä varmasti tulevat kaikkialla käyttöön pikku hiljaa. Emily kertoi uudistuksesta.
Riitta haki opastekyltin minkä talomies oli tehnyt valmiiksi sijaisen tuloa varten.
-Käyn kohta pyytämässä Timppa Kettusen joka on koulun vahtimestari kiinnittämään tämän tuonne ulkoseinälle. Tietävät lapset sitten koska olet paikalla. Riitta näytti.


-Minun piti ottaa mukaani myös vauvan kantokoppa, mutta se jäi vahingossa kotiin. Tuon sen sitten huomenna mukanani. Emily kertoi.
-Tässä on nämä terveyskansiot joista löytyy paljon tietoja. Sinä voisit tutkia näitä, niin minä käyn vahtimestarin luona. Jos tulee kysyttävää, niin autan sitten kaikessa ja kerron koulun käytännöistä. Riitta ojensi Emilylle terveysoppaan.


Riitta lähti käymään vahtimestarin luona ja Emily katseli ympärilleen.
-Tässä on sitten uusi työpaikkani hetkeksi aikaa. Lasten terveydenhoitoa ja tarvittaessa kätilön töitä. Emily iloitsi. Työhuoneen seinällä oli lapsille ohjetauluja liikkumisesta, terveellisestä ruuasta ja hyvästä hampaiden pesusta.


-Mukava aloittaa täällä sijaisena. Emily huokasi ja oli iloissaan uudesta työstä.



Tervetuloa Sylviankylään Emily Ylppö!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti