keskiviikko 20. lokakuuta 2021

Oppi-ikäiset tontut =)

 "Oppi-ikäiset tontut opiskelevat innoissaan tehtäviä tonttujen. Opettajat neuvovat, ohjaavat ja seurailevat miten edistyy tontun tehtäviin valmistautuminen. " 


Nämä Sylviatunturin oppi-ikäiset tontut ovat alle 200-vuotiaita. He ovat useimmiten koulussa opiskelemassa perustietoja, perus kouluaineita, tulevia tonttutehtäviään tai tonttujen yleisiä tonttutaitoja. Osa oppi-ikäisistä tontuista saattaa olla Joulutalossa tonttutyön harjoittelussa. Koulun opettajat tai tonttutyön valvoja opettaa heille kaiken tarvittavan tiedon ja viimeisinä vuosina oppi-ikäisenä perehdytään pelkästään omaan tulevaan tonttutehtävään. 

Haluaisitko tutustua Sylviatunturin oppi-ikäisiin tonttuihin? Käydäänkö kurkkaamassa missä oppi-ikäiset tontut ovat tänään? 

Oppi-ikäiset tontut ovat selkeästi vallanneet Joulutalon kirjaston. Anna Tarina tutkii kirjapinoja. Hän haluaisi löytää uuden kirjan luettavaksi sillä hän on joulutalon kirjoittajatonttu. 



Ehtivä, hän on Joulutalon yksi kiireisimmistä tontuista. Hänestä saatat nähdä vilauksen illan pimentyessä tai aamun hämärässä. Hän on yksi tarkkailijatontuista joka raportoi Joulupukille miten lapset käyttäytyvät. 



Velmu Unekas ja Jalava ovat työharjoittelijoina Joulutalossa. 
-Voidaanko me karata täältä? Velmu Unekas kysyi. 
-Minun pitäisi tutkia tätä puun rakentamisen historia kirja kirjavarastosta. En usko että Tammiveistäjä katsoi hyvällä jos menen ilman kirjaa takaisin puuverstaalle. Jalava vastasi. Velmu Unekas hymähti väsyneenä. Voisipa sitä mennä vain nukkumaan päiväunet. Hän haaveili ja keksi sitten. Jospa hän vaihvihkaa katoasi kirjavarastoon. Siellä voisi kenties hetken nukkua... 



Salmu Solmunen etsi innoissaan uusia ideoita joulukirjoista .Hän on Joulutalon aloitetonttu ja kuuluu tonttutoimikuntaan. Nosto Kohotus, ohjaajatonttu oli omissa mietteissään. Hän kuuluu kuljetustiimiin ja kuljettaa Joulutalon lähetyksiä. 
-Hmm... Olikohan kuljetuspäällikkö suunnitellut tälle päivälle jotain palaveria joulun aikatauluista? Nosto Kohotus mietti. 



Tiedätkö sinä kuinka paljon näin syksyn pimentyessä Joulutalossa onkaan palavereita? Tonttutoimikunta, kuljetustiimi, tarkkailijatontut, postitontut ja moni muu ovat kalentereineen todella kiireisiä tällä hetkellä. 
Jatketaanko matkaa? 

Hiljainen supina kuului toisen pöydän äärestä. 
-Joko olet hankkinut joulukalenterin? Keittolainen kysyi Miina Lelumaalta.
-En vielä. Miina Lelumaa vastasi. Miina Lelumaa on valmistajatonttu ja menossa Lelupajalle töihin.
-Jännittääkö uudet työt? Keittolainen kysyi.
-Kyllä, on niin paljon opittavaa. Miina Lelumaa vastasi. 
-Minusta ei olisi kyllä siihen työhön. Keittolainen tuumasi.
-Enkä minä voisi kuvitella tekeväni päivääkään töitä keittiössä. Miina Lelumaa hymähti. 
-Sehän on maailman helpointa hommaa. Keittolainen naurahti. 
-Helppo se on maustajatonttuna tehdä mitä ruokia vain. Miina Lelumaa pyöritti päätään. 
-Shhhh... Kuului heidän takaansa. 



-Teidän pitäisi olla hiljempaa. Muutoin kirjastotonttu tulee tänne. Valoisa, valotonttu kuiskasi. Hän toimi viime vuonna Joulutalossa Lucian päivänä Lucia-neitona. Valoisa ihasteli miten kirjaston joulukuusi valaisi koko kirjaston. Pian saisi Joulutalon kaikki jouluvalot sytyttää. 
-Me ollaan hiljempaa. Miina Lelumaa kuiskasi takaisin ja tökkäisi keittolaista.
-Ei metelöidä enää. 



Justiinsa, lähettäjätonttu kuuluu myös kuljetustiimiin. Hän seurasi miten Velmu Unekas hiipi kirjavarastoon. 
-Nukkumaan se on taas menossa. Miten voikaan tontulla olla noin hyvät unenlahjat? Justiinsa mietti. 
-Mitä sanoit? Salmu Solmunen kysyi hänen takaansa. 



-Taisi Velmu Unekas mennä päiväunille. Hän vastasi ja istuutui Salmu Solmusen seuraan. 
-Löytyykö uusia ideoita? Justiinsa jatkoi kysyen. 
-Tänä vuonna voisimme järjestää pikkujoulun aivan uudella tavalla. Jos ehdottaisin tonttutoimikunnassa että se määriteltäisiin viralliseksi vapaapäiväksi ja voisimme sitten järjestää isot pikkujoulut... Salmu Solmunen selitti aivan innoissaan. 
-Tuohan kuullostaa täydelliseltä. Justiinsa sanoi. 
-Niin ja tässä olisi vielä perustelut... Salmu Solmunen jatkoi kertomistaan. 
Kolmannen pöydän ääressä sentään oli hiljaista. 


Suvi Salama, lajittelijatonttu oli juuri kertonut että hänellä alkaisi viimeinen vuosi oppi-ikäisenä. Sitten hänestä tulisi tehtävätonttu. 
-Minä täytän tänä vuonna 200 vuotta. Olen ollut työharjoittelussa jo 5 vuotta ja valmistun vuoden päästä. Hän kertoi muille tuolissa istuen. 
-Onko siitä jo niin kauan aikaa? Tuomas, jouluntuojatonttu kysyi häntä vastapäätä.
-On, Kalle, meidän kirjepäällikkö on opettanut kaiken mitä vain voi. Saan tänä jouluna johtaa muutaman viikon postin lajittelua ja suoritan loppukokeen. Suvi Salama selitti. 
-Loppukoe... Urho Mainio nielaisi Suvi Salaman vierestä seisomasta. Hän kuului lelutiimiin joka suunnitteli joka vuosi uusia leluja. Hänen työnkuvaansa kuului testaajatonttuna lelujen kestävyyden testaaminen. 
-Minä luulen että kun on loppukokeen aika, me kaikki selvitämme sen. Me osaamme silloin jo kaiken. Nuutin'niemi lohdutti Urho Mainiota. Hän oli Joulutalon Reipastonttu.
Jalava, puutonttu oli laskenut puun rakentamisen historia kirjan pöydälle. 
-Meistä tulee vielä hyviä tonttuja, ihan meistä jokaisesta. Hän sanoi kaikille. 
-Olen samaa mieltä. Me ollaan nyt jo hyviä tonttuja. Meillä kaikilla on oma tonttutehtävä ja meitä kaikkia täällä tarvitaan. Nuutin'niemi rohkaisi kaikkia. 

Kirjastotonttu Riimi Sanavainen asteli kirjastoon. Oppi-ikäiset tontut osasivat kyllä olla kirjastossa hiljaa. Pikkuiset tontut sen sijaan innostuivat välillä metelöimään niin, että kirjailijatonttu Aukusti Tarinala karkasi kirjastosta pois. 



-Kolmetoista, neljätoista...  Riimi Sanavainen laski mielessään. Ketkäs oppi-ikäisistä tontuista puuttui vielä? Samassa hän muistikin. Liinaharja oli varmasti tallilla ja Hento Sirovarvas Lelupajalla. 
-Onko täällä kaikki hyvin? Hän kysyi oppi-ikäisiltä. 
-Kaikki on hyvin. Kiitos vain. Anna Tarina vastasi. Riimi Sanavainen oli tyytyväinen. Hänestä kirjasto oli Joulutalon parhain huone. 




Aikamoinen joukko oppi-ikäisiä tonttuja Joulutalossa, vai mitä sinä sanot? Haluaisitko tutustua näihin tonttuihin vielä paremmin? Vai jatkammeko matkaa ja käymme kurkkaamassa mitä Sylviatunturin tehtävätontut tekevät? Heitä taitaakin olla vielä suurempi joukko =) 


   -Heidi- 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti