torstai 21. lokakuuta 2021

Sylviatunturin keittiönväkeä =)

  -Täällä tuoksuu niin hyvältä. Tahmatassun nenään kantautui tupakeittiön leipomusten tuoksu. 

-Mitäköhän Kaneliina on tänään leiponut? Mennäänkö katsomaan lähempää? Manteli, keittiötonttu kysyi.


-Mennään vaan. Tahmatassu, Joulutalon herkkutonttu vastasi. Hän rakasti yli kaiken kaikkea missä oli suklaata. Tänään tupakeittiössä ei kuitenkaan tuoksunut suklaa vaan uuni tuore pulla. 

Keittolainen, maustajatonttu, katsoi ettei mikään päässyt palamaan mustaksi leivinuunissa. Leivinuunia oli jo edellisenä päivänä lämmitetty että tänään voisi olla leipomispäivä. 


-Katso Manteli. Täällähän on kanelikuusipullaa. Tahmatassu ihasteli. 


-Nams, saammekohan tätä herkkua päiväkahvilla. Manteli mietti. 


-Valmista olisi. Keittolainen totesi Kaneliinalle. Kaneliina, leipuritonttu oli valmiina nappaamaan patalaput käsiensä suojaksi. 


-Kaneliina, saadaanko me tänään kanelikuusipullaa? Manteli kysyi innoissaan. 

-Kyllä varmasti. Mennäänpäs katsomaan mitä uunista tulee. Kaneliina hymyili pikkuisille tontuille. 


-Joudutte vielä tovin odottamaan, tämä kanelikuusi on todella kuuma. Kaneliina sanoi ja laski pellin jäähtymään.

-Onko vielä monta tulossa? Keittolainen kysyi.

-Viisi vielä jäljellä, sitten on kaikki paistettu. Kaneliina vastasi.


Oiva Hetki, Joulutalon kokkimestari käänsi suuren reseptikirjan väärinpäin. Parempi ettei joulun herkkuohjeet olisi suoraan esillä kaikille. Tupakeittiöön saattaisi pullan tuoksun perässä saapua yksi jos toinenkin tonttu. 


Oiva Hetki teki pääasiassa Joulutalossa ruokaa tontuille. Hän suunnitteli ruokalistat yhdessä taloustonttu Iitan kanssa. 

-Missäs Iita oikein on? Oiva Hetki kyseli Papu Kujeilijalta.

-Taisi mennä Sokerillan kanssa kellariin hakemaan hilloja. Sokerilla on illalla tekemässä jotain kakkua ja haluaa hilloa väliin. Papu Kujeilija, soppatonttu vastasi. 

-Kenen tontun syntymäpäivä on huomenna? Oiva Hetki kyseli. Yleensä Sokerilla teki kakun jos jollain tontulla oli syntymäpäivä ja kakkuja saikin tehdä melkein joka viikko, yhden jos toisenkin. 

-En huomannut kysyä. Papu Kujeilija sanoi ja mietti saisiko jo ottaa nisupullan syötäväksi.Ne näyttivät kertakaikkiaan niin hyviltä. 


Kellarissa Sokerilla käänteli hillopurkkeja ja mietti mitä laittaisi kakun väliin. 


Ainakin vaihtoehtoja riittäisi. Joulutalossa oli syksyisin säilöntä talkoot ja koko keittiöväki purkitti niin suolaisia kuin makeita säilykkeitä talveksi kellariin talteen. 

-Mustikkaa vai mansikkaa? Sokerilla yritti päättää.


-Vaihtelu virkistää. Ota välillä lakkaa. Iita, taloustonttu ehdotti. 

-Sehän voisikin sopia hyvin. Oliko meillä sitä vielä minkä verran? Sokerilla päätti tarkistaa. Viimeksi hän oli tehnyt mustikkakakun niin lakka voisikin olla hyvää tällä kertaa. 

-Minä otan punajuuria ja perunoita. Jos Oiva Hetki tekisi päivällisellä lihakastiketta, niin kylkeen sopisi punajuurisose ja perunamuusi. Iita mietti ja katseli vihannesvalikoimaa. 


-Täällähän lakkapurkit on. Kukas näitä on siirtänyt tälle hyllylle? Sokerilla löysi lakkahillo purkit.


-Hyvä kun löytyi. Saat auttaa viemään perunoita myöhemmin tupakeittiöön. Sitten kun muut ovat saaneet leipomiset tehtyä loppuun. Iita sanoi.

-Sopii. Sokerilla sanoi.

-Kenen syntymäpäivä huomenna muuten on? Iita kysyi.

-Hyvämieli täyttää 85-vuotta. Sokerilla vastasi. 

-Nuori mies vielä. Iita hymähti ja kaksi lähti takaisin tupakeittiöön tarvikkeineen. Töitä olisi vielä tänäänkin tehtävänä kummallakin.



Tässäpä Joulutalon keittiöväkeä. Ylemmässä kuvassa siis Iita ja Sokerilla. Alemmassa kuvassa Papu Kujeilija, Keittolainen, Tahmatassu, Manteli, Kaneliina ja Oiva Hetki. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti